Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! Просимо дотримуватися протиепідемічних заходів по профілактиці коронавірусної хвороби.

25.04.2024

25 квітня - Всесвітній день боротьби з малярією.

Цей пам’ятний день був встановлений на додаток до дня, який відзначається з 25 квітня 2001 року і має назву «День боротьби проти малярії в Африці».

Мета проведення Міжнародного дня боротьби проти малярії - роз’яснення того, що малярія виліковна, пояснення громадськості необхідності профілактичних заходів, залучення уваги як експертів, так і науково-дослідних і навчальних інститутів, компаній та фондів до пошуку варіантів розв’язання цієї проблеми.

За даними ВООЗ, щорічно на малярію хворіють 250 млн. осіб, з них 860 тис. (переважно дітей в Африці) - помирають.

За даними «Всесвітньої доповіді з малярії» 2014 року глобальні показники смертності від малярії за період з 2000 до 2013 року знизились на 45%. Показники розповсюдженості також скоротились. Це означає, що в світі стало значно менше людей, які є носіями симптоматичної або безсимптомної інфекції.

Небезпечні (ендемічні) з малярії країни відвідують щороку близько 120 млн. туристів. Багато з них хворіють на малярію під час відвідування цих країн, ще близько 10 тис. - після повернення додому. Щороку реєструються завізні випадки малярії в Україні і в місті Києві. 

Малярію викликає паразит під назвою Plasmodium, який передається через укуси інфікованих комарів. Опинившись в організмі людини, паразит розмножується в печінці, інфікує червоні кров’яні клітини крові. Симптоми малярії, такі як лихоманка, озноб, головний біль, біль в м’язах, слабкість, блювота, біль в животі зазвичай з’являються на 10-15 день після укусу комара. При відсутності лікування малярія може швидко переходити у форму, що загрожую життю, у зв’язку з порушенням кровозабезпечення життєво важливих органів.

Крім природного зараження через укуси комарів, людина може заразитися малярією при переливанні крові від зараженого донора.

Особливо уразливими перед хворобою є люди, які переїжджають з вільних від малярії районів в місця, де хвороба широко розповсюджена.

Заходи боротьби з малярією полягають у своєчасному діагностичному тестуванні, ефективному лікуванні, використанні особами з груп ризику просякнутих інсектицидом сіток, розпилення в приміщеннях інсектицидів для боротьби з комарами - переносниками захворювання. Для нашої країни важливим фактором профілактики є проведення комплексу протималярійних заходів на водоймах, де існує реальна можливість виплоду малярійних комарів, а також проведення особистої хіміопрофілактики для тих, хто виїжджає у ендемічні з малярії країни. 

Туристичні фірми та інші організації, які відправляють туристів та співробітників в ендемічні країни, повинні інформувати про епідемічну ситуацію в країні виїзду, можливий ризик зараження малярією та заходи профілактики.

Заздалегідь, до виїзду до небезпечних з малярії територій кожній особі потрібно розпочинати курс прийому профілактичних протималярійних препаратів за схемою. Вибір протималярійного препарату залежить від країни виїзду, ризику зараження малярією, виду малярійного збудника. Призначення будь-якого препарату потребує попередньої консультації лікаря. За умови регулярного прийому препаратів можна значно знизити ризик захворювання тяжкими формами малярії, попередити ускладнення хвороби. Перебуваючи в природних вогнищах малярії, слід уникати укусів комарів, користуючись для цього репелентами у відповідності з інструкцією.

 

 

За матеріалами МОЗ та ЦГЗ України

(с) 2024

Запис до лікаря