Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! Просимо дотримуватися протиепідемічних заходів по профілактиці коронавірусної хвороби.

15.03.2024

Міжнародний день сну

Ідея відзначати День сну не нова. Європейські країни давно оцінили важливість і користь заходів, присвячених Міжнародному дню сну, який щороку відзначається у ту п’ятницю березня, що передує весняному рівноденню.

За даними медичної статистики, у світі від тих чи інших порушень сну страждає вже понад 50% всього населення, за останні 100 років загальний час нічного сну зменшився на 20%.

Найбільш поширений розлад сну – безсоння, більш коректна і наукова назва інсомнія. Від цієї хвороби страждає 11-35% дорослого населення різних країн світу. Серед основних причин безсоння відзначаються миттєвий або перманентний стрес та неврози, якими наповнені наші будні.

Частіше від безсоння страждають люди після 50 років і жінки. Юристи та працівники сфери освіти, культури і мистецтва потенційно перебувають у групі ризику до прояву цього захворювання.

Найчастіше безсоння підстерігає своїх жертв восени, це пов’язано зі зменшенням світлового дня, і навесні, коли загострюються різні розлади нервової системи і настрою. За статистикою від безсоння частіше страждають люди з низькими споживчими можливостями.

Інсомнія спричинює зниження концентрації уваги, дратівливість і погіршення настрою, впливає на зниження імунітету в цілому.

Стара істина говорить: сон – це найкращі ліки. І результати дослідження, проведеного групою американських вчених зі Стенфордського Університету, ще раз підтвердили справедливість цієї народної істини. Спокійний нічний сон є необхідною умовою для того, щоб імунний захист організму проявляв свої здібності найкращим чином.

Рекомендації для покращення сну:

- дотримуйтеся режиму дня, лягайте спати в один час, навіть у вихідні;

- додайте у свій раціон більше овочів і риби, а також зменшіть споживання цукру;

- практикуйте вправи для розслаблення, помірні фізичні навантаження, вправи на розтягнення;

- не пийте надто багато рідини перед сном;

- не пийте каву чи кофеїновмісні напої щонайменше за 6 годин до сну;

- відмовтеся від куріння та вживання алкоголю, особливо перед сном;

- на вечерю вибирайте легку їжу з невеликим вмістом вуглеводів;

- не вживайте гостру чи важку їжу щонайменше за 4 години перед сном;

- підтримуйте вагу в нормі;

- прогуляйтеся на свіжому повітрі перед сном;

- за годину до сну: вимкніть телевізор, комп’ютер чи інші ґаджети; прийміть ванну з ароматичними оліями, прочитайте книжку;

- провітріть спальну кімнату, підтримуйте комфортну температуру;

- виберіть ліжко зі зручним матрацом та подушками;

- зменшіть освітлення, закрийте штори;

- забезпечте тишу і спокій;

- намагайтеся не спати вдень, якщо вам важко спати вночі. Якщо без денного сну ніяк, його тривалість не має перевищувати 45 хвилин.

 

За матеріалами МОЗ та ЦГЗ України

(с) 2024

Запис до лікаря