Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! Просимо дотримуватися протиепідемічних заходів по профілактиці коронавірусної хвороби.

07.06.2023

Правець – це небезпека

      Збудник-анаероб (розмножується без доступу повітря), продукує екзотоксин – тетанотоксин (за силою дії поступається лише ботулінічному токсину). У грунті, висушених випорожненнях, на предметах, захищених від сонячних променів, вони залишаються життєздатними навіть десятки років.
      Правцева паличка є в кишках багатьох видів тварин (коні, корови, вівці, кози, свині, миші, щури тощо) і людей як у вигляді спор, так і у вегетативній формі, що виділяє токсин.. З випорожненнями правцеві палички потрапляють у довкілля і, перетворюючись у спори, довго зберігаються. Джерело збудника - травоїдні тварини і гризуни. Факторами передачі можуть бути будьякі забруднені  предмети, що спричинили травму. 
      Здебільшого хвороба виникає після травм із забрудненням рани грунтом. Безпосередньо від хворої людини або тварини правець не передається.
      Механізм передачі збудника – рановий. Вхідні ворота: колоті рани; садна на ногах і руках; пошкоджені слизові оболонки; часто правець розвивається після банальних пошкоджень шкіри, що не потрапляють у поле зору медичного працівника.
       Інкубаційний період частіше триває 5-14 діб, у деяких випадках він укорочується до 1 доби чи продовжується до 1 міс. Чим коротший інкубаційний період, тим тяжчий перебіг хвороби і вища смертність. Хвороба починається гостро: продромальні явища (такі як нездужання);тягнучий біль у ділянці рани (часто до цього часу рана загоюється); незначні посмикування м'язів навколо рани; головний біль;пітливість; підвищена дратівливість, підвищена температура тіла. Ще наприкінці інкубації можна викликати рефлекс жувальних м'язів; 
     Одним з перших характерних симптомів хвороби є:
- тризм – напруження і судомне скорочення жувальних м'язів, що затрудняє відкривання рота. У тяжких випадках зуби заціплені, рот розтулити неможливо;
- дисфагія – затруднене ковтання внаслідок спазму м'язів глотки;
- ригідність м'язів потилиці (поширюється на спину, живіт, кінцівки). 
      Напруження м'язів супроводжується болем;  Тіло набуває різноманітних поз;
      Неспецифічна профілактика полягає в попередженні травматизму, дотриманні техніки безпеки на виробництві, а також гігієнічних заходів у побуті (ходити взутим, особливо під час роботи на городі, дачі, у саду, користуватись рукавицями). Люди повинні знати про необхідність звернення за медичною допомогою при отриманні травм, навіть незначних, особливо при забрудненні рани землею, а також при укусах тваринами. Обов'язковою є хірургічна обробка рани – видалення сторонніх тіл, промивання її розчином перекису водню, дезінфікувальними розчинами. 
       Специфічну профілактику правця проводять планово та екстренно – після отримання травми. Здійснюють її шляхом активної чи пасивної імунізації.
       Планову профілактику проводять згідно з календарем профілактичних щеплень. Імунізації підлягають усі особи, які не мають протипоказань. Вакцинацію дітям проводять АКДПвакциною у віці 3 міс. триразово з інтервалом у 30 днів. Першу ревакцинацію проводять одноразово у 18 міс., другу - АДПанатоксином у 6 років, третю - в 11 років, наступні - в 14 і 18 років. Планові ревакцинації дорослих проводять АДПМ-анатоксином з інтервалом 10 років. 
      Для екстреної профілактики правця застосовують: протиправцевий людський імуноглобулін, що отримано з крові активно імунізованих людей. 
      Показання для проведення екстреної профілактики: •травми з порушенням цілості шкіри і слизових оболонок; •обмороження та опіки II, Ш, IV ступенів; •пологи поза лікувальними закладами; •гангрена чи некроз тканин будь-якого походження, абсцеси; •укуси тварин; •проникаючі пошкодження травного каналу.      
     В теперішній час тільки 10-15% дорослого населення прищеплено відповідно до календаря щеплень, затвердженого МОЗ України. За останні декілька років в країні спостерігалось декілька спалахів захворювання. Це пов’язано, в першу чергу, з дуже низьким рівнем планової вакцинації. Важливо пам'ятати, що природний імунітет проти такої хвороби як правець не формується. Вакцинація — це єдиний ефективний метод боротьби зі збудниками інфекції.
      Особливо гостро питання профілактики правцю стоїть у військовий час, коли внаслідок бойових дій,  значно збільшується кількість травмованих та поранених. 
      Особи, які мають право на медичне обслуговування в лікувальних закладах МВС, можуть вакцінуватися від правця в пункті щеплень поліклініки ДУ «ТМО МВС України по Сумській області». Вакціни в наявності в достатній кількості.


Центр превентивної медицини
 

(с) 2024

Запис до лікаря