Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! Просимо дотримуватися протиепідемічних заходів по профілактиці коронавірусної хвороби.

12.01.2024

Пташиний грип небезпечний для людини

Грип у птахів і грип у людей викликається спорідненими вірусами. Вірус пташиного грипу дуже легко и швидко поширюється у популяції птахів, а іноді призводить до зараження інших біологічних видів — свиней і людей.

В переважній більшості люди на пташиний грип не хворіють.Виключенням є пташиний грип спричинений штамом H5N1. Як правило це поодинокі випадки захворювання, оскільки сприйнятливість людей до цього штаму вірусу грипу також є не високою. Зараження, здебільшого, відбувається за прямого контакту з інфікованими птахами під час догляду за ними, розробці їх тушок, збиранні та упаковуванні яєць.

Значно рідше інфікування відбувається харчовимшляхом, насамперед при вживанні сирих чи недостатньо термічно оброблених яєць. 

Наразі немає доведених фактів передачі пташиного грипу від людини до людини. Однак занепокоєння викликає те, що внаслідок мутацій та обміну генетичним матеріалом з вірусами грипу людини, віруси пташиного грипу можуть набути нових властивостей і передаватися від людини до людини, зокрема і повітряно-краплинним шляхом.

Клінічна симптоматика пташиного та «звичайного» грипу у людини схожі.

При пташиному грипі від зараження до перших клінічних проявів проходить у середньому 3 дні. Характерними симптомами є висока гарячка, сухий кашель, болі у горлі, м’язах, суглобах, головний біль. У багатьох випадках спостерігаються діарея, нудота, блювання. За сприятливого перебігу через 7-10 днів наступає одужання. Однак, всечастіше, пташиний грип у людей набуває тяжкого перебігу з розвитком вірусної пневмонії, гострої легеневої недостатності і завершується летально.

Лікування пташиного грипу у людини проводиться так само, як і лікування «звичайного» грипу.

Застосовуються противірусні, жарознижуючі, протизапальні, відхаркуючі, десенсибілізуючі та інші засоби. За тяжкого перебігу чи розвитку ускладнень лікування проводиться в умовах відділень інтенсивної терапії та реанімації.

Щоб запобігти захворюванню на пташиний грип необхідно дотримуватися наступних рекомендацій:

  1. уникати контакту з послідом, виділеннями, трупами диких та свійських птахів навіть за поодиноких випадків їх загибелі;
  2. перебуваючи у місцях загибелі пернатих користуватися медичними масками і не торкатися руками слизових оболонок очей, рота та носа;
  3. м’ясо птиці купуватилише в спеціалізованих відділах магазинів та ринків;
  4. м’ясо птиці та яйця вживати лише після належної термічної обробки.

За появи симптоматики гострого респіраторного захворювання впродовж 5 днів з моменту перебування у місці загибелі птахів негайно зверніться до лікаря. Противірусна терапія розпочата у перші дні захворювання на пташиний грип суттєво збільшує шанси на одужання.

 

 

 

Центр превентивної медицини

(с) 2024

Запис до лікаря