Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! Просимо дотримуватися протиепідемічних заходів по профілактиці коронавірусної хвороби.

09.01.2024

ПОРАДИ ПРАКТИЧНИХ ПСИХОЛОГІВ

Депресія - поширений психічний розлад, від якого, за оцінками ВООЗ на кінець березня 2023 року, у всьому світі страждають 5% дорослих. Він характеризується порушенням сну, апетиту та концентрації, швидкою втомлюваністю, постійним смутком та відсутністю інтересу чи задоволення від занять, які раніше були для вас приємними. 

         Депресія - одна з причин інвалідності у всьому світі, вона робить значний внесок у глобальний тягар хвороб. Вона може протікати з рецедивами та фазами полегшення, а її наслідки можуть суттєво вплинути на здатність людини функціонувати та жити повноцінним життям.

         Існують психологічні та фармакологічні методи лікування депресії. Однак у країнах з низьким та середнім рівнем доходу послуги з лікування та підтримки при депресії часто відсутні або недостатньо розвинені. За оцінками, понад 75% людей, які страждають на психічні розлади в цих країнах, не отримують лікування.

Ознаками депресії можуть бути:

  • постійний сумний, тривожний чи "порожній" настрій;
  • розлади сну - коротка тривалість, дуже раннє пробудження або занадто довгий сон;
  • зниження апетиту та втрата маси тіла або підвищення апетиту та збільшення маси тіла;
  • втрата інтересу чи задоволення від занять, які колись були приємними;
  • занепокоєння чи дратівливість;
  • проблеми з концентрацією уваги, запам'ятовуванням чи ухваленням рішень;
  • втома чи втрата енергії;
  • думки про смерть чи самогубство.

         Перераховані вище ознаки - причина пройти скринінг на депресію. Та пам’ятайте, що скринінг не є професійним діагнозом.

         Пройти скринінг на депресію можна як офлайн у вашого сімейного лікаря або у фахівця з психічного здоров’я, так й онлайн за цим посиланням: https://bit.ly/3oGeeZR 

Як проводяться обстеження на депресію?

         Обстеження на депресію зазвичай є короткими тестами з кількома варіантами відповідей, у яких запитують про ваші симптоми протягом останніх двох тижнів. Ви можете побачити такі питання: "Скільки днів ви не відчували особливого задоволення від занять, які вам раніше подобалися?", "Скільки днів ви почувалися пригніченим, надто втомленим?", "Скільки днів ви замислювалися про самогубство?", "Як довго у вас тривають проблеми із засинанням?". 

         Запитання насправді можуть бути різними. Після проходження тесту високий бал може вказувати на високий ризик депресії, а низький бал може вказувати на відсутність депресії або необхідність спостереження в інший час. Поговоріть з фахівцем про те, що результати можуть означати для вас.

         Скринінги вказують на наявність або відсутність депресивних симптомів та за потреби є кроком для направлення на подальше обстеження. Вам слід звернутися до лікаря або кваліфікованого фахівця у сфері психічного здоров'я, якщо ви відчуваєте п'ять або більше вказаних вище симптомів протягом понад двох тижнів або якщо симптоми досить серйозні й заважають вашому повсякденному життю.

         Шкала Бека — класичний тест для долікарської оцінки вираженості депресії. Цей опитувальник складений на основі спостережень клінічних хворих. Шкала Занга також є однією з найпопулярніших методик діагностики депресії. Тест допомагає виявити соматичні, психологічні, поведінкові та афективні прояви захворювання.

Навіщо проходити скринінги на депресію?

  1. Клінічна депресія - серйозне медичне захворювання.
  2. Депресія може призвести до самогубства. Тож скринінг на депресію може стати інструментом профілактики самогубств. 
  3. Іноді люди з депресією помилково вважають, що симптоми депресії є "нормальною частиною життя".
  4. Клінічна депресія вражає чоловіків і жінок різного віку, рас та соціально-економічних груп.
  5. Депресія може виникати одночасно та ускладнювати інші захворювання.

Про депресію у цифрах

  • За оцінками ВООЗ на кінець березня 2023 року, від депресії страждає 3,8% населення, у тому числі 5% дорослих (4% серед чоловіків і 6% серед жінок) і 5,7% дорослих віком від 60 років. Загалом приблизно 280 мільйонів людей у світі страждають від депресії. 
  • Депресія приблизно на 50% частіше зустрічається серед жінок, ніж чоловіків. 
  • У всьому світі понад 10% вагітних і жінок, які щойно народили, переживають депресію. 
  • Хоч відомі ефективні методи лікування психічних розладів, понад 75% людей у країнах з низьким та середнім рівнем доходу не отримують лікування.

Діагностика та лікування депресії

         Депресію поділяють на три типи залежно від кількості та важкості симптомів, а також впливу на функціонування людини: легку, помірну й важку. Лікування призначається відповідно до ступеня важкості депресії.

         Психологічні методи є першими методами лікування депресії. Їх можна комбінувати з антидепресантами при помірній та важкій депресії. Підбір антидепресанта — компетенція лікаря-психіатра, прийом ліків відбувається лише під його наглядом.  

         Психологічні методи лікування можуть навчити нових способів мислення, подолання труднощів та взаємин з іншими людьми. Вони можуть включати розмовну терапію за участю професіоналів офлайн чи онлайн. Доступ до психологічного лікування можна отримати через посібники із самодопомоги, веб-сайти та програми. Наприклад, в нашій країні діє Всеукраїнська програма ментального здоров’я за підтримки першої леді Олени Зеленської "Ти як?". 

         Затвердженими методами лікування, залежно від ступеня розладу, є психотерапія в методі КПТ (когнітивно-поведінкова терапія) та медикаментозна терапія (визначені лікарем антидепресанти) як у поєднанні, так і в самостійній терапії.

                                      ЯК ПОБОРОТИ ДЕПРЕСІЮ?

         Депресія ніколи не пройде сама, якщо нею не займатися та не лікувати це захворювання. Поряд із сеансами психотерапії та медикаментозним лікуванням, яке призначається відповідним медичним фахівцем, необхідно активно займатися собою. Декілька цінних порад допоможуть скоріше впоратися з проблемою.

  • Перемикання уваги на інші об’єкти. Під час депресії людину відвідують неприємні нав’язливі думки. Щоб не прокручувати в розумі думки, які посилюють депресивний стан, необхідно почати думати про якийсь конкретний предмет. Оцініть його фактуру, визначте колір, подумайте, що він може нагадувати. Об’єктом перемикання уваги може бути будь-який матеріальний предмет: камінець, ваза, квітка, стіл тощо. Після того, як ви почнете концентрувати свою увагу на тому, що споглядаєте, гнітючі думки відступлять.
  • Фізичні навантаження.Під час зайняття спортом чи виконання роботи, що вимагає значних фізичних зусиль, в організмі виділяються гормони щастя – ендорфіни. Саме їх нестача може призводити до депресії. 
  • Сеанси арттерапії.Творчість допомагає впоратись з депресивним станом. Водночас важливий як результат, так і сам процес. Творча діяльність має заспокійливу дію, а результат позитивно впливає на самооцінку.
  • Відкритість. Не можна тримати в собі емоції. Поради на кшталт «беріть себе в руки» не тільки не допоможуть, але ще більше посилять депресію. Якщо є бажання поплакати, необхідно виплакатися.
  • Ведення щоденника радісних подій. Записуючи приємні та радісні моменти з життя у щоденник, людина починає шукати того, що приносить їй радість.

(с) 2024

Запис до лікаря