Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! Просимо дотримуватися протиепідемічних заходів по профілактиці коронавірусної хвороби.

01.05.2023

Медична реабілітація

  Наказом по установі створено мультидисциплінарну команду (надалі – МДК) для надання реабілітаційної допомоги в амбулаторних та стаціонарних умовах особам, які підлягають медичному обслуговуванню в ДУ «ТМО МВС України по Сумській області» та потребують реабілітації протягом післягострого та довготривалого реабілітаційних періодів.

Затверджено Положення про МДК з визначенням функціональних обов’язків всіх членів команди та основних завдань відповідно до Закону України «Про реабілітацію у сфері охорони здоров’я» від 03 грудня 2020 року № 1053-ІX.

  Для забезпечення належної організації реабілітаційної роботи в штатний розпис установи внесено зміни, зокрема введено посади Лікаря з фізичної та реабілітаційної медицини та фізичного терапевта.   

Очолює МДК лікар-невропатолог Нікітенко Н.Я. (дублер лікар-невропатолог Конопльова А.Ю.), які пройшли навчання на базі  ХМАПО на циклі тематичного удосконалення «Застосування методів фізичної та реабілітаційної медицини у практичній діяльності лікарів лікувального профілю» з 04.10.2022 по 19.10.2022. Лікарі МДК продовжують підвищувати кваліфікаційний рівень з реабілітації на циклах онлайн-навчання у Всеукраїнській асоціації по неврології та рефлексотерапії:

1. «Тунельні невропатії верхніх кінцівок та техніка блокад» 28.01.2023.

2. «Реабілітація хворих при неврологічних захворюваннях» 22.02.2023.

3. «Особливості діагностики, лікування та реабілітації пацієнтів з неврологічною патологією в умовах воєнного часу» з 17-18.03.2023.

Збори МДК проводяться щочетверга.

Основні питання, що розглядаються на зборах:

- складання індивідуальних реабілітаційних планів (надалі – ІРП)

   пацієнтам за представленням лікуючого лікаря;

-  внесення змін до ІРП;

-  обговорення ступіню досягнення мети та завдань реабілітації;

-  визначення тривалості перебування особи, яка потребує реабілітації

   на амбулаторному, стаціонарному лікуванні, термінів  реабілітаційного

   лікування в МРЦ МВС України, реабілітаційних відділеннях ЗОЗ МОЗ

   України;

          -  визначення інформаційних потреб з питань реабілітації особи, яка

потребує реабілітації та членів її сім’ї, консультації з приводу виплат та

соціального забезпечення  у разі отримання бойових травм.

За квітень 2023 року фахівцями МДК складено 24 індивідуальних реабілітаційних планів для 24 пацієнтів, з них 22 – військовослужбовці сил оборони та  2 пацієнти, які отримали бойові травми. 

Медичну реабілітацію в лікарні ДУ «ТМО» отримали 24 пацієнта (стаціонарно – 17  осіб, амбулаторно – 7 осіб).

Медична реабілітація включала в себе медикаментозну терапію, лікувальне харчування, фізіотерапевтичне лікування, лікувальний масаж, кінезітерапію, мезотерапію.

         Психологічна реабілітація проводилась спеціалістами ЦПД та ППВ установи та включала: психологічну діагностику, консультування, психологічну корекцію.

За квітень 2023 року за направленням МДК спеціалістами ЦПД та ППВ проконсультовано 24 пацієнта, з них 2 особи, які отримали бойові травми. 

04.11.2022 року для висвітлення роботи ЦПД та ППВ ДУ «ТМО» з закріпленим контингентом (військовослужбовців НГУ, ЗСУ, співробітників ДСНС та МВС України) та його інформування про можливість отримати послуги з психологічної реабілітації в соціальній мережі Фейсбук створено сторінку(посилання:https://www.facebook.com/profile.php?id=100087128457341).

За направленням МДК 11 осіб отримали  реабілітаційне лікування в реабілітаційних відділеннях закладів охорони здоров’я та приватних реабілітаційних центрах м. Суми: КНП СМР № 4 – 1; КУ СМР «Центр учасників бойових дій» – 6; універсальна клініка «Unicаm» – 2, КНП СОР СОКГВВ – 1, реабілітаційний центр «Віднова» –1.

За рекомендаціями МДК протягом квітня 2023 року на реабілітаційне лікування в МРЦ МВС «Південний Буг» направлено 2 особи, в МРЦ МВС «Перлину Прикарпаття» – 4 особи.  В ДУ «ТМО» проведена реорганізація Фізіотерапевтичного кабінету поліклініки установи та на його базі створений Кабінет медичної реабілітації та фізіотерапії.

Для покращення реабілітаційного лікування заплановано придбати медичне обладнання для кабінету поліклініки з медичної реабілітації та фізіотерапії, зокрема:

- апарат пресотерапії SA 8320 Т 48-канальний – 1 шт;

- апарат сухого витягування хребта Eltrac 471 (Entraf Nonius) – 1 шт;

          - тренажер Бубновського МТБ-2 (2*105) КЗС-007.105 – 1 шт;

          - апарат низькочастотної електротерапії Радіус-01 Краніо – 1 шт.

Лікарями-невропатологами МДК в процесі реабілітаційного лікування впроваджено наступні новітні технології:

  • мезотерапія хребта;
  • постізометрична релаксація;
  • кінезіотейпування.

Психологами ЦПД та ППВ використовуються інноваційні техніки з

 психологічної реабілітації:

  • флеш техніка;

техніки Білатеральної стимуляції (ДПДГ – десенсибілізація переробки рухом очей).

(с) 2024

Запис до лікаря