Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! Просимо дотримуватися протиепідемічних заходів по профілактиці коронавірусної хвороби.

23.10.2023

24 жовтня – Всесвітній день боротьби з поліомієлітом

     В Україні у  2021 році  зафіксували та підтвердили випадок паралічу, спричиненого поліовірусом. Його виявили у 1,5 річної невакцинованої дитини з Рівненської області. Перші симптоми з’явилися 1 вересня поточного року, а вже 3 вересня дитина потрапила в лікарню з ослабленням ніг. Виявилося, що хвороба спричинена дериватом (спорідненим вірусом) вакцинного штаму поліовірусів 2 типу (Sabin 2) і він повністю ідентичний тому, який був виявлений у Таджикистані, Афганістані та Пакистані під час спалахів у 2020 і 2021 роках.

Що потрібно знати про поліомієліт (гострий в’ялий параліч)

        Поліомієліт (поліо) – гостра інфекційна хвороба, яка спричиняє інвалідність і є небезпечною для життя. Її зумовлює поліовірус. Поліовірус передається від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше – через брудні руки, інфіковану їжу, воду, – та розмножується в кишківнику. Поліовірус також може залишатися на іграшках та побутових речах, які контактували зі слиною та калом інфікованих людей.

        Хворіють на поліомієліт невакциновані діти й дорослі, та найбільший ризик мають малюки віком до п’яти років, тому вакцина від поліо – у числі тих, які діти отримують у перші місяці життя відповідно до Національного календаря щеплень.

Симптоми поліомієліту

        Від моменту зараження до появи перших симптомів поліомієліту минає від 2 до 35 діб. Інфікована людина може поширювати вірус одразу після появи симптомів та ще протягом двох тижнів. Проте й ті, хто має безсимптомний перебіг хвороби, так само можуть інфікувати інших.

        У частини інфікованих хвороба минає безсимптомно. Приблизно у 25% випадків інфікування поліо людина впродовж кількох днів має грипоподібні симптоми: лихоманку, втому, нудоту, біль у горлі та животі, головний біль. Проте в частини людей із поліовірусною інфекцією розвиваються інші, більш серйозні, симптоми, які можуть свідчити про ураження поліовірусом головного та спинного мозку:

  • відчуття поколювання в ногах;
  • запалення оболонок спинного або головного мозку (цей симптом має приблизно 1 з 25 людей із поліо);
  • неможливість рухати частинами тіла (повний або частковий параліч);
  • слабкість у руках, ногах або одразу в усіх кінцівках.                  

Ускладнення поліомієліту

        Уражені хворобою нерви і м’язи не відновлюються. Параліч – найважчий симптом, пов’язаний із поліомієлітом, оскільки він може призвести до постійної інвалідності та смерті. 2–10 % людей, які страждають паралічем від поліовірусної інфекції, помирають, оскільки вірус вражає дихальні м’язи.

        Після одужання може розвиватися пост-поліомієлітний синдром: діти, які, здається, повністю вилікувалися, можуть відчувати нові м’язові болі, слабкість або параліч у дорослому віці, через десятки років після первинного захворювання.

Профілактика

        Єдиний спосіб убезпечитися від наслідків хвороби – це вакцинація, оскільки специфічного лікування не існує. Якщо достатня кількість людей у країні є вакцинованими (понад 95%), розповсюдження вірусу припиниться. І навпаки, якщо у країні діти залишаються невакцинованими, це може призвести до розповсюдження вірусу та нових випадків захворювання.

Вакцинація від поліомієліту

        Є два типи безпечних та ефективних вакцин від поліо: інактивована поліомієлітна вакцина (ІПВ), яку вводять ін’єкційно, та оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ) – краплі, які крапають у рот. Обидві захищають від інфікування поліомієлітом, проте ОПВ забезпечує захист і від безсимптомного носійства. Вакцинація – єдиний надійний спосіб запобігти поліомієліту. Шістьох доз вакцини достатньо, щоби сформувався імунітет до поліомієліту до кінця життя.

        Згідно з Календарем профілактичних щеплень, оптимальний час для введення вакцин:

  • 1 щеплення – 2-й місяць життя дитини (інактивована поліомієлітна вакцина (ІПВ));
  • 2 щеплення – 4-й місяць (інактивована поліомієлітна вакцина (ІПВ));
  • 3 щеплення – 6-й місяць (оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ));
  • 4 щеплення – 18-й місяць (оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ));
  • 5 щеплення – 6 років (оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ));
  • 6 щеплення – 14 років (оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ)).

Чи потрібно робити щеплення дитині на грудному вигодовуванні?

        Так. Грудне вигодовування є надзвичайно важливим та корисним для здоров’я маляти, але материнське молоко не захищає дитину від поліомієліту.

Чи можна вакцинувати від поліомієліту дітей з хронічними хворобами?

        Дуже важливо забезпечити вакцинацію дітей з хронічними захворюваннями, оскільки вони більш вразливі до інфекцій. Справжні протипоказання до щеплення ОПВ – це надзвичайно рідкісне явище. Їх може визначити ваш лікар.

        Центр громадського здоров’я МОЗ України закликає батьків вчасно вакцинувати дітей від поліомієліту і надолужити пропущені щеплення. Усі вакцини за Календарем є абсолютно безоплатними для дітей.

 

 

 

(с) 2024

Запис до лікаря