Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! Просимо дотримуватися протиепідемічних заходів по профілактиці коронавірусної хвороби.

09.10.2023

Всесвітній день психічного здоров’я

Всесвітня організація охорони здоров'я визначає психічне здоров'я як стан благополуччя, в якому людина реалізує свої здібності, може протистояти звичайним життєвим стресам, продуктивно працювати і робити внесок в свою спільноту. У цьому сенсі психічне здоров'я є основою благополуччя людини і ефективного функціонування спільноти.

         Психічне здоров'я має першочергове значення для особистого благополуччя, підтримки здорових сімейних відносин і здатності кожної окремої людини зробити внесок у життя суспільства. За даними ВООЗ, на психічні захворювання в світі страждають понад 450 мільйонів людей. В західних країнах кожна сьома людина страждає на розлади мислення, або схильна до депресій та алкоголізму.

         Зростанню захворюваності сприяють інформаційні перевантаження, політичні й економічні катаклізми в країні, а провісниками захворювань є стреси. Стрес - психічна реакція, особливий емоційний стан організму, який виникає у напружених обставинах. Виникнення і переживання стресу залежить не стільки від об’єктивних, скільки від суб’єктивних чинників, від особливостей самої людини: оцінки нею ситуації, зіставлення своїх сил і особливостей з тим, що вимагається. У стресовому стані людина припускається помилок при розподілі й перемиканні уваги, у неї у житті, порушується перебіг пізнавальних процесів (пам'ять, мислення), спостерігається розлад координації рухів, неадекватність реакцій, дезорганізація і гальмування всієї діяльності.

                  Для життя людини, її психічного та фізичного здоров’я, її щастя важливим є вміння долати стреси. До способів зниження вірогідності виникнення стресу відносять додержання режиму раціональногохарчування, підтримання себе у гарній фізичній формі, досягнення загальної рівноваги.

         В Україні понад 3,9% всього населення (1,7 млн. населення) щорічно звертаються за допомогою з приводу психічних розладів, в тому числі – через вживання психоактивних речовин.

         Половина всіх психічних захворювань починається з 14 років, проте більшість таких захворювань залишаються невиявленими. Якщо розглядати причин психічних захворювань серед підлітків, то депресія є третьою провідною причиною. Самогубство - друга провідна причина смерті серед 15-29-річних. Шкідливе вживання алкоголю і заборонених наркотиків серед підлітків є серйозною проблемою в багатьох країнах і може привести до ризикованої поведінки, такої як небезпечний секс. Занепокоєння викликає також порушення харчової поведінки серед молоді.

        

Є шість основних складових психічного здоров’я і благополуччя:

 

 1.Прийняття себе як людини, гідної  поваги. Це центральна ознака ментального здоров’я людини.

2.Уміння людини підтримувати позитивні, теплі, довірчі відносини з іншими. 3.Автономність – це незалежність і здатність людини регулювати свою поведінку з середини, а не чекати похвали або оцінки себе з боку оточуючих.

4.Екологічна майстерність – здатність людини активно вибирати і створювати власне оточення, яке відповідає його психологічним умовам життя.

5.Наявність мети в житті – упевненість в наявності мети і сенсу життя, а також діяльність, спрямована на досягнення цієї мети.

6.Самовдосконалення – мало досягти тих характеристик, які були описані вище, важливо розвивати власний потенціал. Тобто є необхідність в  реалізації себе і власних здібностей.

         Якщо людина не вміє справлятися зі стресовими ситуаціями та нівелювати їх негативний вплив, зростає вірогідність виникнення депресії, почуття тривоги і занепокоєння. А вони, у свою чергу, можуть привести до більш серйозних психічних розладів.

         Для підвищення стійкості психіки до несприятливих чинників, розширення меж своїх психічних та інтелектуальних можливостей, необхідно оволодіти способами і методами управління собою та зняття несприятливих наслідків стресу і негативної емоційної напруги, а саме:

  1. Фізіологічним і ефективним методом регуляції психіки слід вважати фізичну активність. За допомогою фізичної активності можна знижувати нервово-психічну напругу на структури головного мозку. Крім того, фізичні вправи призводять до викиду ендорфінів: нейромедіаторів, які допомагають людині поліпшити настрій і почувати себе спокійніше. Пробуйте різні види активності, щоб знайти ту, яка вам підходить. Це можуть бути йога, ходьба, танці, ті види спорту, які допомагають прискорити пульс.
  2. Раціональне харчування. Зробіть прийом їжі спокійною, розслабленою процедурою, не поспішайте. Обмежте споживання алкоголю і кофеїну. Деякі продукти містять хімічні речовини, які допомагають організму справлятися із стресом. До них відносяться: авокадо, банани, чай, цельнозерновые продукти, жирна риба, морква, горіхи, йогурт і шоколад.
  3. Дотримуйтеся режиму сну. Сон – це час, коли організм відновлюється і обробляє стрес, якому піддався впродовж дня. Сон також дозволяє напруженим м’язам розслабитися після робочого дня. Важливо, щоб нічний сон був досить тривалим (7-8 годин) та спокійним.
  4. Вчиться справлятися зі стресом. У конфліктних ситуаціях завжди думайте перш, ніж говорити. Пам’ятайте, що інші люди також схильні до впливу різних негативних чинників. Краще бути щасливим, чим правим, тому треба вміти промовчати в певний момент та відмовитися від критики.
  5. Міняйте мислення з негативного на позитивне. Невміння позитивно сприймати життя негативно позначається на психічному здоров’ї людини. Необхідно помічати та радіти найпростішим речам, розвивати свої таланти та інтереси.

         Пам’ятайте, що психічне здоров’я доступно всім!

      Хай розуміння важливості психічного здоров’я спонукає до його підтримання та укріплення!

(с) 2024

Запис до лікаря