Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! Просимо дотримуватися протиепідемічних заходів по профілактиці коронавірусної хвороби.

04.10.2023

СИМПТОМИ ГРИПУ

Уже в жовтні місяці епідеміологи очікують зростання захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції та COVID-19. Складно передбачити, наскільки активно будуть поширюватися ці захворювання, але їх рівні будуть не меншими від сезону 2022/23 років.

Про це повідомили лікарі-епідеміологи Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

         За їх словами, у новому епідсезоні, найімовірніше нас очікує паралельна циркуляція нового варіанту SARS-CoV-2, який зараз шириться світом та вірусів грипу й інших ГРВІ. Складно передбачити, наскільки активно будуть поширюватись вірусні захворювання дихальних шляхів, але епідеміологи очікують, що рівні захворюваності будуть не меншими від сезону 2022/23 років, коли захворіло 97,73 тисячі мешканців області, або практично кожен десятий.

         «Епідемічний сезон грипу та інших гострих респіраторних завжди розпочинається восени й триває до травня наступного року. Останні два сезони були особливими. З початком пандемії COVID-19 вперше в історії людства спостерігалась практично повна відсутність сезонної активності будь-яких респіраторних вірусів, окрім SARS-CoV-2. А минулого сезону захворюваність на грип «відіграла» своє, коли вперше за багато років серед збудників ГРВІ найбільшу частку становив саме грип», — говорять фахівці.

         Які штами грипу прогнозують цієї осені-зими, як захиститися?

         Раніше Всесвітня організація охорони здоров’я оприлюднила відповідні результати, особливих відмінностей від минулого періоду не очікується: це будуть віруси грипу типу А й В.  

         Найкращий час для вакцинації – на початку осені, проте її можна робити й пізніше, навіть під час епідемії.

         У першу чергу щеплення потрібно робити людям, у яких можуть виникнути серйозні ускладнення після перенесеного грипу, а це люди віком 60 років і старші, діти від 6 місяців, вагітні жінки та люди з хронічними захворюваннями, мешканці будинків тривалого догляду або будинків для людей похилого віку. Також щепитися потрібно людям, які мають ризик інфікуватися під час виконання своїх професійних обов’язків, а це лікарі, вчителі, військові, продавці тощо.

         У зв’язку з постійними антигенними змінами вірусу грипу Всесвітня організація охорони здоров’я щороку оновлює рекомендації щодо складу вакцини. Так, для епідемічного сезону грипу 2023/2024 у Північній півкулі (зокрема, й в Україні) ВООЗ рекомендувала включити до складу чотиривалентних вакцин, виготовлених на основі курячого ембріона. Про це інформує Міністрество охорони здоров'я України.

Зокрема, йдеться про такі компоненти:

вірус, подібний до A/Victoria/4897/2022 (H1N1)pdm09;     

вірус, подібний до A/Darwin/9/2021 (H3N2); 

вірус, подібний до B/Austria/1359417/2021 (лінія B/Victoria); 

вірус, подібний до B/Phuket/3073/2013 (лінія B/Yamagata). 

         Вакцинація проти грипу невдовзі стартує в Україні, вакцина буде залишатися рекомендованою, вона буде доступна для населення на комерційному ринку.  У МОЗ заявляли, що Україна отримає щонайменше 60 000 доз вакцини проти грипу як гуманітарну допомогу. У регіонах України на безоплатній основі щеплюватимуть медичних працівників та вагітних, адже це - група найвищого ризику.

(с) 2024

Запис до лікаря