11.09.2023
• НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у
приватних осіб.
Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі або на ринку споживач
має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.
• НЕ вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості та з простроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін.
• Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх
повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній
обробці.
• Зберігати виготовлені страви без холоду не більше 2 годин.
• НЕ брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання). При певних умовах вони являються відмінним поживним середовищем для росту і розмноження умовно-патогенних та патогенних бактерій.
• НЕ виготовляти багатокомпонентні страви, що не вимагають термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо) у непристосованих умовах.
• При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно ретельно помити питною водою.
• НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, колодязів, підземних джерел тощо.
•Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з
централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану.
• При неорганізованому відпочинку для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і прокип’ячена. Для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води. • Перед приготуванням їжі та перед її вживанням необхідно завжди мити руки з милом.
• Обов’язково мити руки після відвідування туалетів.
• При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни.
• При появі клінічних ознак хвороби треба негайно звернутися до лікаря, це дасть можливість поставити правильний діагноз та отримати своєчасне лікування: ні в якому разі не слід займатися самолікуванням.
• При тяжкому стані хворого треба негайно викликати невідкладну
медичну допомогу.
Центр превентивної медицини ДУ ТМО
(с) 2024