Contrast
Font
Україна єдина #UAРАЗОМ

Attention! Please, adhere to anti-epidemic measures for coronavirus disease prevention.

11.09.2023

Профілактика гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь

• НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у
приватних осіб.

Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі або на ринку споживач
має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.

• НЕ вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості та з простроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін.

• Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх
повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній
обробці.

• Зберігати виготовлені страви без холоду не більше 2 годин.

• НЕ брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання). При певних умовах вони являються відмінним поживним середовищем для росту і розмноження умовно-патогенних та патогенних бактерій.

• НЕ виготовляти багатокомпонентні страви, що не вимагають термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо) у непристосованих умовах.

• При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно ретельно помити питною водою.

• НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, колодязів, підземних джерел тощо.

•Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з
централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану.

• При неорганізованому відпочинку для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і прокип’ячена. Для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води.                  • Перед приготуванням їжі та перед її вживанням необхідно завжди мити руки з милом.

• Обов’язково мити руки після відвідування туалетів.

• При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни.

• При  появі клінічних ознак хвороби треба негайно звернутися до лікаря, це дасть можливість поставити правильний діагноз та отримати своєчасне лікування: ні в якому разі не слід займатися самолікуванням.

• При тяжкому стані хворого треба негайно викликати невідкладну
медичну допомогу.

 

Центр превентивної медицини ДУ ТМО

(с) 2024

Doctor appointment